Skip to main content

Kad kredit sesiapa?

Gambar: Pixabay


Kemunculan zaman elektronik menjadikan hampir segalanya mungkin kepada orang ramai. Menentukan dan menyembuhkan penyakit terminal menjadi mudah, mencapai wilayah yang belum dipetakan menjadi satu kemungkinan, dan yang paling penting; kehidupan seharian manusia dipermudahkan oleh teknologi. Kami kini mempunyai lebih banyak kedai mudah, pengangkutan yang lebih mudah dan pelbagai alat yang menjadikan kerja dan keseronokan hampir menjadi mudah.


Mengenai kewangan, teknologi—melalui sistem dan perkhidmatan perbankan yang cekap—telah memberi orang ramai alternatif dan pilihan yang lebih baik untuk mengurus kewangan mereka. Di antara begitu banyak skim pengurusan kewangan yang muncul, satu alternatif menonjol di antara yang lain-kad kredit.


Kad kredit, terutamanya kepada orang yang bekerja dan mereka yang menjalani kehidupan yang sangat sibuk, telah menjadi "penyelamat" kewangan yang muktamad. Lebih daripada sekadar simbol status atau tambahan kepada dompet dan dompet mahal, kad kredit telah merevolusikan cara orang membelanjakan wang mereka.


Tetapi, lebih daripada glamor dan kemudahan kad kredit, terdapat lebih banyak lagi pada kad ini daripada yang boleh dibayangkan oleh kebanyakan orang.


Kad Kredit 101

Sebelum menyenaraikan kelebihan dan kekurangan kad kredit yang tidak berkesudahan, adalah sangat penting bagi orang ramai untuk terlebih dahulu memahami secara ringkas tentang apa sebenarnya kad kredit agar mereka dapat memaksimumkan potensinya.


Dalam istilah awam, kad kredit ialah kad yang membolehkan seseorang membuat pembelian sehingga had yang ditetapkan oleh pengeluar kad. Seseorang itu kemudiannya mesti membayar baki secara ansuran dengan bayaran faedah. Biasanya, bayaran kad kredit setiap bulan adalah daripada jumlah minimum yang ditetapkan oleh bank kepada keseluruhan baki tertunggak. Dan oleh kerana ia adalah satu bentuk perniagaan, semakin lama pemegang kad kredit menunggu untuk membayar keseluruhan jumlahnya, semakin banyak faedah yang bertimbun.


Memandangkan memiliki kad kredit adalah satu tanggungjawab, hanya mereka yang mencapai umur yang sah dan mempunyai keupayaan untuk membayar jumlah yang akan mereka belanjakan melalui kad kredit mereka, dibenarkan memilikinya. Sebenarnya, kebanyakan orang dewasa di A.S. menggunakan kad kredit kerana ini sangat mudah berbanding dengan membawa wang tunai atau cek setiap kali mereka perlu membeli sesuatu.


Ia juga sama penting untuk membiasakan diri dengan pelbagai jenis kad kredit sebelum anda mula membina baki kad kredit dan untuk mengelakkan mimpi ngeri hutang. Memandangkan kad kredit amat diperlukan oleh kebanyakan pengguna, mereka wajib memahami jenis kad yang termasuk kad caj, kad bank, kad runcit, kad emas dan kad bercagar. Semua jenis ini terdapat dalam salah satu daripada dua pilihan kadar faedah—yang tetap dan berubah. Sebenarnya, tidak begitu penting jika anda memutuskan untuk memiliki kad kredit kadar tetap kerana kadar faedah tetap sama. Berbanding dengan kad kadar boleh ubah di mana kadar mungkin tertakluk kepada perubahan bergantung pada budi bicara pengeluar kad kredit, kadar tetap membawa kadar faedah yang lebih tinggi. Pada asasnya, pemberi kad kredit mengeluarkan tiga jenis akaun dengan perjanjian akaun asas seperti "perjanjian pusingan" a.k.a. Akaun Kad Kredit Biasa yang membenarkan pembayar untuk membayar penuh setiap bulan atau memilih untuk mempunyai pembayaran separa berdasarkan baki tertunggak. Walaupun Perjanjian Caj memerlukan pembayar membayar baki penuh setiap bulan supaya mereka tidak perlu membayar caj faedah, Perjanjian Ansuran, sebaliknya, meminta pembayar menandatangani kontrak untuk membayar balik jumlah kredit yang tetap dalam jumlah yang sama. pembayaran dalam tempoh masa tertentu. Satu lagi kategori akaun kad kredit termasuk akaun individu dan bersama di mana akaun pertama meminta individu itu sahaja untuk membayar balik hutang manakala yang kedua memerlukan rakan kongsi yang bertanggungjawab membayar. Jenis kad kredit biasa yang tersedia melalui bank dan institusi kewangan lain juga termasuk Kad Kredit Standard seperti Kad Kredit Pindahan Baki dan Kad Kredit Faedah Rendah; Kad Kredit dengan Program Ganjaran seperti Kad Kredit Airline Miles, Kad Kredit Pulangan Tunai dan Kad Kredit Ganjaran; Kad Kredit untuk Kredit Lapuk seperti Kad Kredit Terjamin dan Kad Debit Prabayar; dan Kad Kredit Khusus seperti Kad Kredit Perniagaan dan Kad Kredit Pelajar.

Memandangkan anda sudah tahu berapa banyak jenis kad kredit yang ada, kini tiba masanya untuk menyemak matlamat anda sebelum memohon satu. Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan ialah bagaimana anda akan berbelanja dengan kad kredit setiap bulan, jika anda bercadang untuk membawa baki pada akhir bulan, berapa banyak yang anda sanggup bayar dalam yuran tahunan, jika anda mempunyai sejarah kredit yang kukuh dan adakah kredit anda memerlukan pemulihan. Sebaik sahaja anda mempunyai idea tentang perkara yang anda cari, pilih kad kredit yang sesuai untuk anda dengan menyelidik maklumat yang anda perlukan yang sesuai dengan keperluan asas anda. Anda juga boleh menyemak kad kredit yang telah anda selidiki dan membandingkannya.


Membeli-belah untuk kad kredit?

Tidak kira jenis kad kredit yang anda pilih, pastikan anda membincangkan keperluan kewangan khusus anda dengan penasihat kewangan atau akauntan anda sebelum memohon

Comments

Popular posts from this blog

Berikut adalah 3 trigger point yang harus diwaspadai ketika Bitcoin memberikan sinyal bearish

Bitcoin (BTC) terus melihat kenaikan harga yang kuat dalam beberapa minggu terakhir, yang menimbulkan pertanyaan apakah harga akan terus naik atau melihat koreksi terlebih dahulu pada basis bullish jangka panjang. Tentunya dengan adanya reli harga akan selalu ada penurunan berupa koreksi harga yang masih diwaspadai investor, sehingga ada tiga poin utama yang harus diperhatikan untuk mewaspadai hal tersebut. Kenaikan besar, penurunan besar? Adapun aksi harga, kemungkinan penurunan yang lebih besar tampaknya kecil. Namun, pada waktu pers, beberapa indikator on-chain tampaknya telah meniru pemberitahuan kerusakan Mei 2021 sementara beberapa mencapai ambang batasnya. Misalnya, tingkat kejutan pasokan yang tidak likuid terjadi hanya sebulan setelah pulih dari divergensi bearish yang mematahkan tren naik 2019. Ini diikuti oleh kemunduran di bulan Mei, dengan harga Bitcoin turun 53% dalam 3 bulan. Indikator tersebut saat ini berada di area bullish. Segera setelah pasar melihat divergensi bea

Bagaimana untuk berurusan dengan tawaran kad kredit

Gambar: Pixabay Jika anda seorang yang mempunyai baki, tawaran kad kredit mungkin perkara yang paling kurang anda fikirkan sekarang. Tawaran kad kredit, tidak kira betapa menarik dan mudahnya tawaran itu, mungkin merupakan pinjaman paling mahal yang dibuat oleh bank, gedung serbaneka dan syarikat petrol untuk anda. Kadang-kadang, tidak kira seberapa keras anda cuba untuk tidak menyerah kepada godaan yang ditawarkan oleh kad kredit, keinginan material kadang-kadang boleh menjadi lebih kuat daripada kehendak minda. Tidak kira seberapa keras anda cuba untuk menahan kemudahan dan masa lapang yang ditawarkan oleh kad kredit, anda tidak boleh tidak untuk memanjakan diri. Dan apabila pengeluar kad kredit menawarkan kad kepada anda, anda tidak boleh menunggu untuk diluluskan dan menggunakannya untuk membayar item dan perkhidmatan yang anda suka. Untuk mengelak daripada melampaui had kredit anda, sekarang, anda harus tahu bila untuk menahan dan menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh kad kredi

KuCoin meluncurkan dana $ 100 juta dan mengambil bagian dalam perlombaan Metaverse

Lebih banyak perusahaan terlibat dalam membangun metaverse. Merek utama terbaru untuk bergabung adalah pertukaran cryptocurrency KuCoin. Tempat perdagangan aset digital populer telah meluncurkan dana $ 100 juta untuk fokus membantu tim mengembangkan proyek Metaverse. Dana tersebut, yang dikenal sebagai KuCoin Metaverse Fund, juga akan menginkubasi protokol seperti GameFi, NFT, dan infrastruktur terdesentralisasi. Dana Metaverse $ 100 juta KuCoin telah tiba Menurut siaran pers dari CryptoPotato ini, pertukaran sedang mencoba untuk mengeksplorasi tahap perkembangan dari tren terpanasnya saat ini, Metaverse, melalui KuCoin Labs, lengan investasi dan penelitiannya. Selain menyediakan $ 100 juta untuk berbagai proyek, dana tersebut berkomitmen untuk memberikan "dukungan dan insentif komprehensif terkait inkubasi, investasi pasar utama, kemitraan bisnis, branding, manajemen pasar, dan strategi go-to-market." Ini juga akan mendorong adopsi massal teknologi blockchain dengan penekana