Skip to main content

Bagaimana untuk berurusan dengan tawaran kad kredit

Gambar: Pixabay


Jika anda seorang yang mempunyai baki, tawaran kad kredit mungkin perkara yang paling kurang anda fikirkan sekarang. Tawaran kad kredit, tidak kira betapa menarik dan mudahnya tawaran itu, mungkin merupakan pinjaman paling mahal yang dibuat oleh bank, gedung serbaneka dan syarikat petrol untuk anda.


Kadang-kadang, tidak kira seberapa keras anda cuba untuk tidak menyerah kepada godaan yang ditawarkan oleh kad kredit, keinginan material kadang-kadang boleh menjadi lebih kuat daripada kehendak minda. Tidak kira seberapa keras anda cuba untuk menahan kemudahan dan masa lapang yang ditawarkan oleh kad kredit, anda tidak boleh tidak untuk memanjakan diri. Dan apabila pengeluar kad kredit menawarkan kad kepada anda, anda tidak boleh menunggu untuk diluluskan dan menggunakannya untuk membayar item dan perkhidmatan yang anda suka.

Untuk mengelak daripada melampaui had kredit anda, sekarang, anda harus tahu bila untuk menahan dan menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh kad kredit. Mengetahui jumlah kutipan pembekal perkhidmatan atau pedagang kedai daripada jumlah yang anda berhutang kepada pengeluar kad anda, anda tidak seharusnya membenarkan diri anda membelanjakan apa yang anda fikir anda tidak boleh bayar. Atau, sekarang, anda harus belajar bagaimana untuk membayar hutang anda setiap bulan, asalkan anda membayar jumlah minimum setiap kali kerana ini adalah apa yang anda dapat daripada apa yang ditawarkan oleh kad kredit: faedah atas baki yang anda berhutang pada penghujungnya setiap tempoh jika tidak membayar baki penuh setiap kali bil anda sampai.


Jika anda menghadapi masalah mengatakan "tidak" kepada tawaran kad kredit, cara paling berkesan untuk menghalang diri anda daripada terlibat dengan kompromi lain ialah serum kebenaran—berapa banyak yang dapat pengeluar kad kredit daripada transaksi yang anda libatkan dengan mereka. Walaupun kad kredit menawarkan kemudahan muktamad kempen yang hampir tidak ternilai, fikirkan perkara ini: orang yang menawarkan kad kredit menjana keuntungan tinggi daripada orang yang mereka telah mengeluarkan kad tersebut. Pada asasnya, berbanding dengan apa yang ditawarkan oleh kad kredit, adalah kadar faedah yang tinggi. Kad kredit kemudahan yang ditawarkan kadangkala tidak lagi meningkat kepada faedah ke atas kad kredit sahaja tetapi juga dari sebahagian besar akaun keuntungan bank untuk setiap kad kredit yang dikeluarkan.


Terdapat juga syarikat yang mengenakan yuran tahunan sebagai sebahagian daripada tawaran kad kredit. Tetapi kebanyakan syarikat ini kadangkala mengenakan yuran lewat, yuran melebihi had dan caj "pelbagai" lain yang sering disalah anggap oleh pemegang kad kredit sebagai sebahagian daripada caj perkhidmatan. Sekarang, mengetahui berapa banyak yang anda benar-benar "menyumbang" kepada keuntungan syarikat setiap kali anda membayar amaun yang dicaj oleh pedagang atau setiap kali anda membayar yuran kepada penyedia perkhidmatan—adakah anda masih buta dengan apa yang ditawarkan oleh kad kredit?


Apa yang anda boleh lakukan


Ingin melepaskan diri daripada kemalasan yang biasa kepada tawaran kad kredit? Berikut ialah beberapa petua yang boleh membantu anda menjauhi janji mengelirukan yang berterusan dan tawaran kad kredit yang memberangsangkan. Sebelum anda menyerah kepada perkara yang ditawarkan oleh kad kredit tertentu, fikirkan dahulu apakah tujuan mengisi permohonan untuk kad kredit dan mengapa anda memerlukannya dan sejauh manakah anda pasti anda boleh mematuhi syarat memiliki kad lain. Sekiranya keperluan anda benar-benar menuntut kad kredit, maka anda mesti mencari jenis yang paling sesuai yang paling sesuai untuk situasi khusus anda. Kadangkala tidak cukup untuk membeli-belah untuk mendapatkan kad kredit berdasarkan apa yang mereka tawarkan. Lebih kerap daripada tidak, adalah berbaloi untuk memahami syarat perkara yang ditawarkan oleh kad kredit sebelum anda mendapatkan kad tersebut. Anda juga mesti mengambil masa untuk menyemak pendedahan terma dan yuran yang mungkin muncul pada tawaran kad kredit yang anda terima.


Jika anda benar-benar seorang yang tidak boleh mengatakan "tidak" kepada banyak tawaran kad kredit, anda mesti belajar membayar bil tepat pada masanya supaya faedah dan caj adalah serendah mungkin. Ia juga berbaloi untuk membaca penyata bulanan sambil menyimpan salinan resit jualan supaya anda membandingkan caj.

Sememangnya, memiliki kad kredit telah menjadi sebati dalam jiwa pengguna. Itulah sebabnya adalah penting bahawa orang ramai memahami dengan jelas tanggungjawab sebagai pemegang kad kredit dan tidak menyandarkan andaian mereka pada apa yang ditawarkan oleh kad kredit.

Comments

Popular posts from this blog

Berikut adalah 3 trigger point yang harus diwaspadai ketika Bitcoin memberikan sinyal bearish

Bitcoin (BTC) terus melihat kenaikan harga yang kuat dalam beberapa minggu terakhir, yang menimbulkan pertanyaan apakah harga akan terus naik atau melihat koreksi terlebih dahulu pada basis bullish jangka panjang. Tentunya dengan adanya reli harga akan selalu ada penurunan berupa koreksi harga yang masih diwaspadai investor, sehingga ada tiga poin utama yang harus diperhatikan untuk mewaspadai hal tersebut. Kenaikan besar, penurunan besar? Adapun aksi harga, kemungkinan penurunan yang lebih besar tampaknya kecil. Namun, pada waktu pers, beberapa indikator on-chain tampaknya telah meniru pemberitahuan kerusakan Mei 2021 sementara beberapa mencapai ambang batasnya. Misalnya, tingkat kejutan pasokan yang tidak likuid terjadi hanya sebulan setelah pulih dari divergensi bearish yang mematahkan tren naik 2019. Ini diikuti oleh kemunduran di bulan Mei, dengan harga Bitcoin turun 53% dalam 3 bulan. Indikator tersebut saat ini berada di area bullish. Segera setelah pasar melihat divergensi bea

Kad Kredit Terjamin Bank

Gambar: Pixabay Walaupun terdapat banyak jenis kad kredit di luar sana untuk pengguna, terdapat sedikit untuk mereka yang mempunyai kredit buruk. Mereka yang ingin membaiki kredit mereka mempunyai beberapa pilihan yang tersedia, salah satunya ialah kad kredit yang dijamin oleh bank. Kad kredit ini boleh membantu anda membaiki kredit anda, kerana ia berfungsi bersama dengan akaun simpanan atau cek anda. Kad kredit terjamin bank kelihatan dan berfungsi seperti kad kredit tradisional, walaupun ia menggunakan akaun bank anda sebagai cagaran. Pada bila-bila masa anda tidak dapat membayar bil kad kredit anda pada tarikh tamat tempoh, bank akan mengeluarkan wang daripada akaun anda. Dengan cara ini, sentiasa ada wang untuk bank, sekiranya anda tidak dapat membuat pembayaran anda. Kad kredit terjamin bank juga sesuai untuk mereka yang muflis atau tidak layak untuk mendapatkan talian kredit kerana kredit yang teruk atau tiada sejarah kredit. Kad kredit ini menunjukkan kepada bank anda bahawa an